15.01.2011
3083 kez incelendi

2010'da emlak vergisi ne olacak?

Vergi değerinin yeniden hesaplandığı yılı izleyen yıllarda ise vergi değeri, bir önceki yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor.
Emlak vergisi değerleri en son 2006 yılında hesaplanmıştı. 2007 yılından itibaren de her yıl, bir önceki yılın yeniden değerleme oranının yarısı kadar (2007 yılında yüzde 3.9, 2008 yılında yüzde 3.6, 2009 yılında ise yüzde 6 oranında) artırılmıştı. Böylece 2006 yılında hesaplanan vergi değeri, 2009 yılı itibariyle toplamda yüzde 14 oranında artmıştı.
2010 yılı, emlak vergisi değerlerinin yeniden hesaplanacağı yıl olmasaydı, 2009 yılında üzerinden emlak vergisi ödenecek vergi değeri yüzde 1.1 oranında artacaktı.
Ancak 2010 yılı emlak vergisi değerleri belediyeler tarafından içinde bulunduğumuz Ocak ayı içinde yeniden hesaplanacak. Ve bu hesaplamadan sürpriz bir vergi artışı çıkacak. 2010 yılında ödenecek emlak vergisi, 2009 yılında ödenene göre en az yüzde 50 oranında artmış olacak.

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 78 ARTTI


Emlak vergisi değeri, bina inşaat maliyeti ile binanın arsa payının değerinden oluşuyor. Bina metrekare normal inşaat maliyetleri 28 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İnşaat birim maliyetlerinde 2006 yılına göre gerçekleşen artış oranı meskenlerde yüzde 78, özelliği olmayan ticarethane ve işyerlerinde yüzde 52 oldu.
Türkiye genelinde cadde ve sokak bazında ayrı ayrı tespit edilen arsa birim değerlerinde ise bazı cadde ve sokaklarda üç-dört kata varan artışlar gerçekleşti.

ARTIŞ ORANI VERGİ DEĞERİNE YANSIYACAK

Binalara ilişkin vergi değerinin hesaplanmasında esas alınan iki parametredeki artış oranının yüzde 78 olduğu kabul edildiğinde, 2010 yılı vergi değerinin de 2006 yılına göre yüzde 78 oranında artacağı sonucu ortaya çıkıyor. 2006 yılında hesaplanan ve her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılan vergi değeri, 2009 yılı itibariyle toplamda yüzde 14 oranında artmıştı. Buna göre net artış (78-14)= yüzde 64.
Arsa birim değerlerindeki artış yüzde 10-20 civarında olsa dahi özellikle arsa payı düşük olan çok katlı binalarda, arsa değerinin toplam vergi değeri içindeki payının düşük olması nedeniyle, vergi değerindeki artış oranının yüzde 50’nin altında olmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.
Buna göre, İstanbul’daki evi için 2009 yılında 500 TL Emlak Vergisi ödeyen bir vatandaş, 2009 yılında 750 TL ödeyecek.
Olay bununla da bitmeyecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Emlak Vergisinin yüzde 10’u oranında “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” ödeyecekler.

EMEKLİLER VE İŞSİZLER


Emekliler ve işsizlerin, emlak vergisi yönünden “sıfır oranlı” avantajları var.
Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emlak vergisi ödemeyecekler.
Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin (emekli aylıkları dışında) 22.000 TL’yi aşmayan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor.


HİSSELİ EVİ OLANLAR


Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, hisseli evleri de olabilir. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak.
Burada, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için hisseye düşen metrekarenin değil, evin tamamının 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor.


BİRDEN FAZLA EV VEYA HİSSE


Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, birden fazla evlerinin olması ya da birden fazla eve hisseli sahip olmaları halinde durum değişiyor.
Birden fazla konut ya da birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oranı uygulanmayacak. Çünkü sıfır oranlı emlak vergisi tek bir mesken için geçerli.


BİZZAT OTURMA ŞARTI


Emekli, işsiz ve ev kadınlarının emlak vergisi olayında, en çok merak edilen hususlardan biri de “Bizzat Oturma Şartı” ile ilgili...
İndirimli bina vergisi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle sahip olduğu tek meskeni kiraya verip başka bir meskende kirada oturanlar için de, şartları taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oranı uygulanacak.

YAZLIK EVLER


Yazlık evler yönünden “ince bir nokta” var. Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler için indirimli bina vergisi uygulanmıyor.
Ancak mükellefler bu evlerde sürekli oturmakta olup, başka evleri de yoksa, sürekli oturdukları bu evleri için emlak vergisi ödemezler.

İNTİFA HAKKI SAHİPLERİ


İndirimli orandan yararlanma şartlarını taşıyanlar örneğin; emekliler, işsizler ve ev hanımları, Türkiye’deki 200 metrekareyi geçmeyen tek evin sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemezler.

HER İKİSİ DE EMEKLİ EŞ


Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa ortak olarak sahip oldukları Türkiye sınırları içinde bulunan 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için veya aynı nitelikteki birer evleri için indirimli (sıfır) bina vergisi oranı uygulanır.


Bu kategorideki diğer konular

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN DÜNÜ VE BUGÜNÜ !
 GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN DÜNÜ VE BUGÜNÜ !                Gayrimenkul piyasası 2006 yılında zirve...
2019 GAYRİMENKUL PİYASASI VE 2020 BEKLENTİLERİ …
2019 GAYRİMENKUL PİYASASI VE 2020 BEKLENTİLERİ …                2019 yılı gayrimenkul piyasası...
7 Soru da İmar Barış
Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen imar barışı düzenlemesiyle 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorunu...
Konut alıcısının ‘kapora’ mağduriyeti nasıl çözülür?
Konut alıcısının ‘kapora’ mağduriyeti nasıl çözülür?15 Şubat 2016 Pazartesi - 17:48Kayıtlı 13 bin,...
2016 Emlak vergisi ve Kira vergilerinde oranlar
Mortgage SorularıKonutun tapusunu incelediniz mi?Konut kredisi kullandırılacak konutların tapuları...
Maket den satılacak olan konutlarda yeni dönem başladı
Ön Ödemeli Konut SatışıÖn ödemeli konut satış sözleşmeleriMADDE 40 – (1) Ön ödemeli konut satış...
2013 Emlak Sektörü ve 2014 beklentileri
Emlak sektörü ekonominin lokomotifi ve piyasa için sıcak para demektir. 2013 yılı genel anlamda...
Mesleki duyarlılık ...
Değerli MeslektaşlarımMesleki dayanışma ve yardımlaşma her zaman olması gereken bir hassasiyettir....
Mesleğine duyarsız Emlakçılar
Mesleğine duyarsız emlakçılar…22 mayıs 2013 tarihinde TT Arena seyrantepe stadın da İstanbul...
Mütekabiliyet yasası emlakçıları tatmin etmedi
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik: "Yasa piyasada çok fazla...
KONUT DA YENİ KDV ORANLARI
1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre; büyükşehirlerde olmak ve lüks veya birinci...
Yabancılara Mülk satısı Başladı
Yabancılara mülk satışı başladıYABANCILARA mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası...
1 Temmuz 2012 de Kiracı ve Evsahiplerini neler bekliyor...
1 TEMMUZ 2012 da Kiracı ve Ev sahiplerini neler bekliyor...ocak 2011 tarihinde 6098 sayılı borçlar...
Gayrimenkul Sektörünün 2012 İlk Yarı Değerlendirmesi
Gayrimenkul Sektörünün 2012 İlk Yarı Değerlendirmesi2005 Yılında büyük bir atılımla Ülkemizde...
Erdoğan BAYRAKTAR Emlakçılık Yasası Görüşmesi
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneğinini öncülüğünden sayın Bakanımız Erdoğan BAYRAKTAR dan...
Konut kirasından vergi kaçırmak hayal oluyor
Maliye Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı tebliğin çıkmasıyla 1 Mart 2012'den itibaren 1...
iTO ZÜMRE TOPLANTISINDA DERNEK BAŞKANIMIZ KONUŞMASI
Neden emlak Yasası ; Öncelikle neden emlakçılık yasasının çıkmasını istediğimizi iyi anlatmamız ve...
Sigortalı olmayanlara önemli uyarı
Ne sigorta ne de yeşil kartı olan 1.7 milyon kişiye son çağrı. 1 ay içinde Sosyal Güvenlik...
Yeni Dönemde Kira gelirlerinde istisna
Mesken kira gelirlerindeki 2 bin 800 liralık istisna tutarı da, yeni yılda 3 bin lira olarak...
TAPU KADASTRO 2010 YASASI
Değerli meslektaşlarım yıllardır emlakçılık yasası çıksın diye çalışıyor ve gerekli görüşmeleri...