Vergi değerinin yeniden hesaplandığı yılı izleyen yıllarda ise vergi değeri, bir önceki yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor.
Emlak vergisi değerleri en son 2006 yılında hesaplanmıştı. 2007 yılından itibaren de her yıl, bir önceki yılın yeniden değerleme oranının yarısı kadar (2007 yılında yüzde 3.9, 2008 yılında yüzde 3.6, 2009 yılında ise yüzde 6 oranında) artırılmıştı. Böylece 2006 yılında hesaplanan vergi değeri, 2009 yılı itibariyle toplamda yüzde 14 oranında artmıştı.
2010 yılı, emlak vergisi değerlerinin yeniden hesaplanacağı yıl olmasaydı, 2009 yılında üzerinden emlak vergisi ödenecek vergi değeri yüzde 1.1 oranında artacaktı.
Ancak 2010 yılı emlak vergisi değerleri belediyeler tarafından içinde bulunduğumuz Ocak ayı içinde yeniden hesaplanacak. Ve bu hesaplamadan sürpriz bir vergi artışı çıkacak. 2010 yılında ödenecek emlak vergisi, 2009 yılında ödenene göre en az yüzde 50 oranında artmış olacak.
Emlak vergisi değeri, bina inşaat maliyeti ile binanın arsa payının değerinden oluşuyor. Bina metrekare normal inşaat maliyetleri 28 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İnşaat birim maliyetlerinde 2006 yılına göre gerçekleşen artış oranı meskenlerde yüzde 78, özelliği olmayan ticarethane ve işyerlerinde yüzde 52 oldu.
Türkiye genelinde cadde ve sokak bazında ayrı ayrı tespit edilen arsa birim değerlerinde ise bazı cadde ve sokaklarda üç-dört kata varan artışlar gerçekleşti.
Binalara ilişkin vergi değerinin hesaplanmasında esas alınan iki parametredeki artış oranının yüzde 78 olduğu kabul edildiğinde, 2010 yılı vergi değerinin de 2006 yılına göre yüzde 78 oranında artacağı sonucu ortaya çıkıyor. 2006 yılında hesaplanan ve her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılan vergi değeri, 2009 yılı itibariyle toplamda yüzde 14 oranında artmıştı. Buna göre net artış (78-14)= yüzde 64.
Arsa birim değerlerindeki artış yüzde 10-20 civarında olsa dahi özellikle arsa payı düşük olan çok katlı binalarda, arsa değerinin toplam vergi değeri içindeki payının düşük olması nedeniyle, vergi değerindeki artış oranının yüzde 50’nin altında olmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.
Buna göre, İstanbul’daki evi için 2009 yılında 500 TL Emlak Vergisi ödeyen bir vatandaş, 2009 yılında 750 TL ödeyecek.
Olay bununla da bitmeyecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Emlak Vergisinin yüzde 10’u oranında “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” ödeyecekler.
Emekliler ve işsizlerin, emlak vergisi yönünden “sıfır oranlı” avantajları var.
Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emlak vergisi ödemeyecekler.
Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin (emekli aylıkları dışında) 22.000 TL’yi aşmayan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor.
Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, hisseli evleri de olabilir. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak.
Burada, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için hisseye düşen metrekarenin değil, evin tamamının 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor.
Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, birden fazla evlerinin olması ya da birden fazla eve hisseli sahip olmaları halinde durum değişiyor.
Birden fazla konut ya da birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oranı uygulanmayacak. Çünkü sıfır oranlı emlak vergisi tek bir mesken için geçerli.
Emekli, işsiz ve ev kadınlarının emlak vergisi olayında, en çok merak edilen hususlardan biri de “Bizzat Oturma Şartı” ile ilgili...
İndirimli bina vergisi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle sahip olduğu tek meskeni kiraya verip başka bir meskende kirada oturanlar için de, şartları taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oranı uygulanacak.
Yazlık evler yönünden “ince bir nokta” var. Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler için indirimli bina vergisi uygulanmıyor.
Ancak mükellefler bu evlerde sürekli oturmakta olup, başka evleri de yoksa, sürekli oturdukları bu evleri için emlak vergisi ödemezler.
İndirimli orandan yararlanma şartlarını taşıyanlar örneğin; emekliler, işsizler ve ev hanımları, Türkiye’deki 200 metrekareyi geçmeyen tek evin sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemezler.
Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa ortak olarak sahip oldukları Türkiye sınırları içinde bulunan 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için veya aynı nitelikteki birer evleri için indirimli (sıfır) bina vergisi oranı uygulanır.
HUZUR MAH.METİN OKTAY CADDESİ NUROL LİFE NO:3 KAT 28 DAİRE 2806 SARIYER, İSTANBUL
yani bir meslek kuruluşunda kiminle ve nasıl çalışılacağını, nasıl bir çalışma zemini hazırlanacağını ve emlakçılık ile ilgili bilmek istedikleriniz hakkında sitemiz detaylı bilgiler sunmaktadır