Alacağınız konutun yeşil alanlara, okullara, ticari ünitelere, ulaşım araçlarına, ana caddelere ve otoparka uzaklığı elbette önemli. Peki sosyo-kültürel yaşamınıza uygunluğu? MKE Emlak’ın Başkanı Mehmet Keklik, “Kıt kanaat biriktirdiklerinizle zengin bir muhitte ev alırsınız ancak apartman yönetiminin yapacağı harcamalara, alacağı kararlara para yetiştiremezsiniz” diyor
Konutun yeşil alanlara, okullara, ticari ünitelere, ulaşım araçlarına, ana caddelere, otoparka uzaklığı değerini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, konut alıcılarını bu faktörlere dikkat etmeleri yönünde uyarıyor, ancak alıcıların sosyo-kültürel durumları, evlerini alacakları semtin seçiminde ne kadar etkili?
MKE Emlak’ın Başkanı Mehmet Keklik, “Ev alacağınız semt, kültürünüze, eğitiminize, inançlarınıza en önemlisi de gelirinize uygun olsun” tavsiyesinde bulundu. Keklik, “Alıcı konutta bizzat oturacaksa aynı apartmanda, hatta çevrede ne türde, ne iş yapan insanların oturduğu önemlidir. Alıcı için komşuların ekonomik, sosyal ve kültürel seviyeleri, hatta inançları, örf ve adetleri dahi önemlidir. Örneğin, insan çocuğunu o semtteki okula gönderecekse az çok kendisiyle aynı standartta aynı imkânlara ve aynı kültür düzeyinde bulunan insanların oturduğu yerden ev sahibi olmak ister. Kıt kanaat biriktirdiklerinizle zenginlerin apartmanından bir ev alırsınız almasına da, apartman yönetiminin yapacağı harcamalara alacağı kararlara para yetiştiremezsiniz. Bir tomar parayı ödedikten sonra pişman olmamalısınız” değerlendirmesinde bulundu.
Çevresini iyi analiz edin
Konutun yaşının ve mimari tarzının tapu veya belediyeden öğrenilebileceğini belirten Keklik, alıcıları konutların çevresini de iyi analiz etmeleri konusunda uyardı. Konutun katına göre değerinin farklı olduğunu hatırlatan Keklik, “Genelde en üst kat ile zemin kat daha değersiz kabul edilmekte ve daha az müşteri bulmaktadır. Almak istediğiniz konutun balkonuna mutlaka çıkıp çevrenize bakınız. Diğer binalara olan uzaklığına, balkonun konumuna bakınız. Konutun güneşe göre olan cephesi, güneş alıp almadığı önem arz eder. Çevredeki boş arazilere neler yapılabileceğini imar durumunu araştırarak öğreniniz. Aksi halde manzarası güzel diye aldığınız evin önüne iki ay sonra çok katlı bir inşaat başlayabilir” diye konuştu.
İşyeri alırken rakipleri kontrol edin
İşyeri alırken de önce yapılması düşünülen işin o bölgede kazanç sağlayıp, sağlamayacağının araştırılması gerektiğini söyleyen Keklik, şöyle devam etti: “Aynı iş kolunda rakiplerin olup olmadığı bilinmeli, onlarla rekabet imkânları irdelenmelidir. Düşündüğünüz iş kolunda başarı sağlanamadığı takdirde başka bir iş koluna geçiş imkânlarının olup olmadığına bakılmalı ve alacağınız yerin bu değişikliklere imkân verecek nitelik ve büyüklüklerde olmasına dikkat etmelisiniz. İşyerinin taban, tavan gibi tadilatlarını yaptırırken muhtemel iş değişikliklerin uygun bir tarz seçmeye özen gösteriniz.”
HUZUR MAH.METİN OKTAY CADDESİ NUROL LİFE NO:3 KAT 28 DAİRE 2806 SARIYER, İSTANBUL
yani bir meslek kuruluşunda kiminle ve nasıl çalışılacağını, nasıl bir çalışma zemini hazırlanacağını ve emlakçılık ile ilgili bilmek istedikleriniz hakkında sitemiz detaylı bilgiler sunmaktadır