İşsizlik korkusu!
10 Aralık 2010'da Tapu Kanunu çıktı, 200 bin emlakçıyı işsizlik korkusu sardı...
Nihal YUVACAN / VATAN
10 Aralık 2010’da yürürlüğe giren Tapu ve Kadastro Kanunu’nda emlakçılara lisans verme, onları denetleme ve çalışma şekillerini belirleme görevlerinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne verilmesi, serbest ticaret kanuna göre hareket eden 200 bin emlakçının mesleki akıbetini etkileyecek. Bugün lisanslarını Ticaret veya Esnaf Odaları’ndan alabilen emlakçılar, lisansların artık işin ehli olmayan kişilerce verileceğini savunuyor.
Maddenin kanuna son anda iliştirildiğini, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün kendi çalışanlarını mesleğe öncelikli olarak sokma amacıyla bu yola başvurduğunu iddia eden Emlak Müşavirleri Federasyonu, “Emlakçı olmak için lise mezunu olma şartının getirilebileceği söyleniyor. Bugün yüzde 65’imiz lise mezunu değil. Geriye dönük haklar korunmazsa, emlakçıların yarısından fazlası işini kaybedecek” diyor.
25 Kasım 2010 tarihinde Meclis’ten geçen ve 10 Aralık 2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu ve Kadastro Kanunu’ndaki bir madde, bugün sayısı 200 bini bulan ve inşaat sektörünün en önemli oyuncuları arasında ilk sıralarda yer alan emlakçıları yakından ilgilendiriyor. 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin birinci fıkrasının g bendi ile ‘Taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini düzenlemek, lisans vermek, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirlemek ve denetlemek’ görevi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne veriliyor. Yani bugün Serbest Ticaret Kanunu’na uygun olarak çalışan ve Standartlar Genel Müdürlüğü’nün meslek standartları tebliğine göre lisanslarını Ticaret Odası veya Esnaf Odaları’nın sınavlarına girip alabilen emlakçıların işlerini yapabilmeleri ve devam ettirmeleri bir kamu kurumuna, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne bağlı hale getiriliyor.
İlgili madde sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Maddede ‘Taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini yürütecek kişilerin yani emlakçıların yapacakları işler, görevler, bu faaliyetleri yürütmek için gerekli özel ve genel şartlar, lisans veya sertifika için yapılacak sınavın usul ve esasları, çalışma usulleri v.b. konular düzenlenecektir” deniliyor. Bu da kimlerin emlakçı olabileceğini belirleyecek yeni maddelerin de önümüzdeki dönemde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından getirilebileceğini ifade ediyor.
‘Memura ticaret kapısı’
2007 yılından beri faaliyet gösteren ve bugün 1.080 üyesiyle bünyesinde İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği, Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği, Anadolu Yakası Emlak Müşavirleri Derneği, Boğaziçi Emlak Müşavirleri Derneği ve Avrasya Gayrimenkul Danışmanları, Emlak Müşavirleri ve İşadamları Derneği olmak üzere 5 derneği çatısı altında toplayan Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) ise, kanunla getirilen bu yeni maddenin sektörde ciddi bir kaos ortamı yaratacağını savunuyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün ilgili maddeyi son anda gizlice eklediğini ve kendilerinin yasa meclisten geçtikten sonra bunu gördüklerini kaydeden EMFED Onursal Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Resul Medin, “Bu bizi şüphelendirdi.
Amaçlarının tapudan emekli olanlara istihdam sağlamak, şartları uydurarak emlakçılık lisansını öncelikli olarak kendi emeklilerine vermek olduğunu düşünüyoruz. Çünkü erkenden emekli olan pek çok tapu görevlisi var. Onlara ticaret yapabilmelerinin önünü açıyorlar” diye konuştu.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Atlı’nın yeni düzenlemelere gideceklerini, sözlü olarak lise mezunu olma şartının getirilebileceğini söylemesinin de kafaları karıştırdığını belirten Medin, “Bugün emlakçıların yüzde 65’i lise mezunu değil. Eğer böyle bir madde getirilir ve madde geriye dönük hakları korumazsa, o zaman yıllarca bu işi yapmış pek çok kişi, sektörün yarısından fazlası işsiz kalabilir” dedi.
İTO’ya kendi tasarımızı sunduk
“Biz Emlak Bakanlığı’nın kurulmasını beklerken, Tapu Kadastro kontrolü altında olmak çok anlamsız” diyen EMFED Başkanı Rıza Kaymakçı ise “Madde serbest ticaret kanununa aykırı. Emlakçılar olarak Standartlar Genel Müdürlüğü’nün Meslek Standartları Tebliği’ne uygun şekilde, Ticaret veya Esnaf Odaları’nın sınavlarına katılıp lisans alabiliyorduk” dedi. Emlakçıların işlerini denetleyen ve sorunlarını çözen bir çatı kuruluşa zaten ihtiyaç duyduğuna ancak bunun Tapu Müdürlüğü dışında bir kurum olması gerektiğine dikkat çeken Kaymakçı, şöyle devam etti: “Yıllardır bizimle ilgili, çalışma şartlarımızı düzenleyen ve sektörü AB standartlarına taşıyacak yeni maddeleri de içeren bir yasa taslağı çıkarılması için çalışıyoruz. Ticaret Odası Meslek Odası’nın girişimi ve Federasyon ve Esnaf Odaları’nın desteğiyle hazırladığımız yasa taslağını İTO’ya sunduk, şu anda değerlendiriliyor. Oradan TOBB’a gelecektir. Ancak biz öncelikli olarak bu getirilen yeni maddenin yanlışlığını ortaya koymayı ve bunun düzeltilmesini istiyoruz.”
Emlakçılar işinin ehli olmazsa sektör sağlıklı işleyemez
Emlakçılar ile ilgili Tapu Müdürlüğü’nün yapabileceği kontrolün ancak ‘tapu dairesinden girip çıkarken’ yapılabileceğini ifade eden EMFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Karabet Hemengül, “İşimizin sadece bir bölümünde karşı karşıya geldiğimiz bir kurumun yetkilileri, işimizin tümüyle ilgili düzenlemeleri yapacak, lisansı verecek yetkinliğe, bilgi ve tecrübeye sahip değildir. Eğer böyle olursa, Türkiye ekonomisini etkileyen en önemli sektörlerin başında gelen inşaat sektörü ve onun en önemli bilgi sağlayıcıları emlakçılar, işlerini yapamaz hale gelir. İşin gerçek sahipleri meslekdışı bırakılırsa, sektörün sağlıklı işlemesini bekleyemeyiz” diye konuştu.
Egemen Bağış destek sözü verdi
Devlet Bakanı Egemen Bağış ile dün bir görüşme yaptıklarını açıklayan Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik, görüşmelerinin verimli geçtiğini belirterek, “Bakan bu yasanın artık çıktığını, ancak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nun yönetmelikler yapılırken bizlerin görüşlerine anlayış göstermesinin ve onlarla işbirliği yapmamızın daha sağlıklı olacağını kaydetti. Ayrıca gerekli girişimlerde bize destek olacağını soyledi” dedi.
HUZUR MAH.METİN OKTAY CADDESİ NUROL LİFE NO:3 KAT 28 DAİRE 2806 SARIYER, İSTANBUL
yani bir meslek kuruluşunda kiminle ve nasıl çalışılacağını, nasıl bir çalışma zemini hazırlanacağını ve emlakçılık ile ilgili bilmek istedikleriniz hakkında sitemiz detaylı bilgiler sunmaktadır