Konut alıcısının ‘kapora’ mağduriyeti nasıl çözülür?
15 Şubat 2016 Pazartesi - 17:48
Kayıtlı 13 bin, kayıtdışı ise 40 bin emlakçının faaliyet gösterdiği gayrimenkul sektörü, yıllardır ‘emlakçılık yasası’nı bekliyor. Yasa ile konut alıcı veya kiracılarının kapora mağduriyetlerinde hak arayacakları bir mercii olacak. Şu an yapabileceğiniz en doğru şey ise kapora verdiğiniz kişinin kimlik fotokopisini almak, sözleşme yapmak ve paranızı bankadan yatırmak!
Konut sektörünün en büyük problemlerinden biri kuşkusuz, güven veren ve alıcıyı mağdur etmeyen
emlakçılarla anlaşmak. Bugün İstanbul Ticaret Odası (İTO) veya Esnaf Odası’na adını yazdıran ve vergi kaydı yaptıran herkesin emlakçı olabildiği sektörde 6 bini İTO’ya, 7 bini Esnaf Odası’na kayıtlı 13 bin resmi, 40 bin ise kayıtdışı olan emlakçı bulunuyor.
Konut almak veya kiralamak için emlakçının yolunu tutan müşterilerin şikayetleri ise en çok ‘kaporasını’ boş yere verip dolandırılmalarından ileri geliyor.
Yasanın en büyük getirisi ne olacak?Yıllardır beklenen ‘Emlakçılık Yasası’ ile en çok kayıtdışılığın sona ermesi bekleniyor. Buna bağlı olarak en çok vatandaşlar yarar sağlayacak. Konut alıcı veya kiracılarının artık kapora verdiklerinde hak arayacakları bir mercii olacak. Herkesin emlakçı olmasını engelleyecek ve emlakçıların hatalarını cezai şartlara bağlayacak yasada örneğin emlakçı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık iktisat ve işletme gibi bölümlerinden mezun olma, 6 aylık staj yapma, garantörlük yani sözleşme imzalayarak hesap verme gibi şartlar getirilecek.
Emlakçı, sabıkalıysa, daha önce iflas etmişse emlakçı olamayacak.
Kimlik isteyin, kaporayı bankadan yatırın!Avrupa Emlak Müşavirleri Derneği eski Başkanı ve MKE Emlak’ın sahibi Mehmet Keklik,
konut satın almak veya
konut kiralamak için emlakçıyla görüşen kişileri kapora verdikleri kişinin kimliğini isteme konusunda uyardı. Keklik, şöyle devam etti: “İlk olarak kapora verdiğiniz kişi, o evin sahibi mi, malik mi ya da aracı firma gerçekten o eve aracılık yapıyor mu, sözleşmesi var mı, buna dikkat edin. Kimliğini, tapusunu veya sözleşme fotokopilerini mutlaka isteyin. Örneğin, mal sahibi evi 5 emlakçıya veriyor, ancak kimsenin kimseden haberi olmadığı için adam kaporasını verdiğinde ev çoktan başkasına kiralanmış oluyor, bu durumda kişiler durumu ispatlayamadıkları ve cezai yaptırım gücü olan bir yasa da olmadığı için muhattap bulamıyor. İkincisi, sözleşme karşılığı paranızı verin ve paranızı elden değil banka aracılığıyla verin ki verdiğinize dair elinizde belgeniz olsun.”
Bakanlık odaları biraraya getirmeliAvrupa Emlak Müşavirleri Derneği eski Başkanı ve MKE Emlak’ın sahibi Mehmet Keklik, Emlakçılık Yasası’nın bu yıl çıkabilmesi için çözümün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sektörün önde gelen dernek ve odalarını toplayıp ortak maddelerde uzlaştırarak öncülük yapmasında olduğunu kaydetti. Türkiye’de emlakçıların Emlakçılar Odası’na da Esnaf Odası’na da üye olabilmelerinin çok başlılık yarattığını ifade eden Keklik, “İstanbul Emlak Müşavirleri Federasyonu ve Ankara Tüm Emlakçılar Federasyonu olmak üzere 2 federasyon var ve biraraya gelemiyorlar, sayısı 50’yi bulan emlakçı dernekleri de öyle. Herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir yasa olmayışı bu işi sürüncemede bırakıyor” diye konuştu.
EmlakJet Haber