Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik: "Yasa piyasada çok fazla hareketliliğe neden olmadığı. Zaten yıllardır bekleniyordu ve yasayla birlikte ancak tapu devirleri yapıldı"
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik, mütekabiliyet yasasının sektörde çok fazla hareketliliğe neden olmadığını sadece tapu devirlerinin yapıldığını kaydetti.
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik, 2012 yılında konut sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2013 yılına ilişkin beklentileri AA muhabirine değerlendirdi.
2012 yılında durağan bir piyasa olduğunu aktaran Keklik, 2013 yılı ocak ayında çıkan KDV yasasının 2013 yılına özellikle geçmişe dönük olarak biriken bu stokların erimesinden dolayı hareketli bir piyasanın yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
2012 yılında konut sektöründe KDV düzenlemesine ilişkin olarak, KDV düzenlemesinin konut almak isteyenleri konut almaya yönlendirdiğini ve konut fiyatlarındaki yükselişteki belirli etkenin bu durum olduğunu ifade eden Keklik, yeni konutlarda KDV oranının yüzde 18 ya da yüzde 8 olmasının artı bir maliyet getirdiğini söyledi.
Bundan dolayı 2013 yılı öncesi yapılan konutların stoğunu eritmeye yönelik yapılan düzenleme mevcut olan konutların satılmasını hızlandırdığını belirten Keklik, bu durumunda piyasada canlılığa neden olduğunu kaydetti.
Yapılan bu düzenlemenin 2013 yılında yapılan projelerin fiyatlarına yansıyacağını dile getiren Keklik, "2013 yılında bir piyasa yansıması olacaktır. Tabii bunun etkileri 2014-2015'te olacaktır. Çünkü proje başlıyor 2013 yılında ruhsat alınan bir proje ancak 2 yıl sonra tamamlanabilir. Demek ki 2013 yılında fiyatların biraz daha yükselmesi 2014 ve 2015 yılında fiyatlara yansıması daha etkili olacaktır."
Mütekabiliyet
2012 yılında çıkarılan mütekabiliyet yasasının sektöre yansımalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Keklik, yasanın piyasada çok fazla bir hareketliliğe neden olmadığını kaydetti.
Zaten yasanın yıllardır beklendiğini ve herkesin beklenti içinde olduğuna değinen Keklik, yasayla birlikte ancak tapu devirlerinin yapıldığını ve Akdeniz bölgesi'nde Araplar'a yönelik satışlar olduğunu söyledi.
Yasa'nın özellikle Akdeniz bölgesinde etkili olduğunu dile getiren Keklik, şunları aktardı:
"Şehir merkezlerinde etkili olmadı. Daha önce sözleşmeye dayalı alınan yerlerin tapu değeri yapılmış oldu sadece. Halen sektör olarak engel olduğunu düşünüyoruz. Yabancıya satış işleminin yapılması 2 ay sürüyor. Yabancı satışı, askeri yazışmalar, askeri bölge, valilikten izinler... Bu 2 aylık bir süre çok büyük bir etki. Ve insanlar yurt dışından gelip yer alıp gitmek istiyor. Ondan dolayı 60 günlük süre engel teşkil ediyor. Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bir açıklama yapmıştı kısalması için. O yapılırsa o zaman mütekabiliyet yasasının etkisi olacaktır. Halen mevcut halde bu dediğim engellerden dolayı etkilemedi."
Konut kredisi faiz oranlarının düşmesine ilişkin olarak görüşlerini de aktaran Keklik, "Eskiye oranla kredi oranlarının düşmesi, insanların kira öder gibi konut sahibi olması imkanını doğurmuştur" dedi.
Keklik, "Yeni konut alanlarının açılması İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de yeni yerleşim alanlarının açılması yeni yerleşim alanlarında fiyatların biraz daha uygun olması belediyelerin alt yapıları biraz daha hızlandırıp ulaşımı sağlıklı bir şekilde yapması insanların o bölgeye gitmesine yeni konut alımına neden olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul'da Beylikdüzü bölgesine metrobüsün gitmesi ile o bölgedeki stokların kısa süre içerisinde eridiğini hatırlatan Keklik, bu durumun ulaşım imkanı sağladığını, şimdi Çekmeköy'e metronun gitmesinin de o bölgedeki satışları biraz hızlandırdığını ifade etti.
Keklik, özellikle belediyenin yeni ulaşım yerlerine imkan sağlaması ve o bölgelerdeki fiyatların uygun olmasından dolayı şehir merkezinde yüksek kirada oturan insanların kirada oturmak yerine satın alma işlemine yönelmesinin piyasada bir hareketliliği neden olduğunu vurguladı.
Konut kredisi faiz oranlarındaki gerilemenin konut fiyatlarına yansımasına ilişkin olarak, şunları aktardı:
"Kesinlikle değil uzun süredir gözlemde bulunuyorum. Kredi oranlarında düşüş olması fiyatların yükselmesine neden olmadı. Fiyatların yükselmesine neden olan tamamen o bölgeye ulaşım, altyapı... Beylikdüzü'nde ulaşım imkanı yokken fiyatlar düşüktü. Ulaşım imkanlarıyla birlikte fiyatlar yükseldi.
Kredi oranlarının düşmesi çok fazla etkilemedi. Kredi oranlarının düşmesi tabii maliyetlerin azalmasına neden oldu. İnsanlar o yönden zannediyor ama sektörde asıl fiyatların yükselmesi o bölgenin ulaşım, altyapı imkanı ve yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik. O fiyatları yükseltiyor ama kredi oranları çok fazla değil. Şimdi alıcı ya da piyasaya sorsanız kredi oranları ne diye çok fazla insanlar kredi oranlarına bakmıyor. Yaşam alanı, imkanlar, ulaşım ve ihtiyacının giderilmesine yönelik konuta bakıyor.
Dünya
HUZUR MAH.METİN OKTAY CADDESİ NUROL LİFE NO:3 KAT 28 DAİRE 2806 SARIYER, İSTANBUL
yani bir meslek kuruluşunda kiminle ve nasıl çalışılacağını, nasıl bir çalışma zemini hazırlanacağını ve emlakçılık ile ilgili bilmek istedikleriniz hakkında sitemiz detaylı bilgiler sunmaktadır